
ритикале, завдяки своїй стійкості до стресових погодних умов і несприятливих ґрунтових умов, високій поживній цінності та низькому вмісту глютену, позиціонується як перспективна альтернатива пшениці. Завідувачка відділу зернових культур із помірним кліматом Східноанатолійського науково-дослідного інституту сільського господарства докторка Умран Кючюкёздемір поділилася результатами багаторічних досліджень з вирощування та використання тритикале.
Що таке тритикале і чому її важливо вирощувати?
Світове населення зростає, як і потреба в збільшенні обсягів виробництва продовольства. Частина оброблюваних земель в Туреччині – це маргінальні території: схили, кам’янисті, солончаки, які не придатні для традиційних культур. У таких умовах тритикале виявляє високу врожайність, перевершуючи пшеницю й ячмінь, особливо в зонах ризикованого землеробства.
У 2022 році світове виробництво тритикале склало близько 14,2 млн тонн, з яких Туреччина забезпечила 370 тис. тонн і посіла 6-те місце у світі. Вирощування зосереджене в Чорноморському регіоні, Егейському, Центральній Анатолії та Мармуровому регіоні. Тритикале також стає життєво важливою культурою в Східній Анатолії, де є значний дефіцит концентрованих кормів, а ячмінь не витримує суворих зим.
Історія та стан селекції в Туреччині
Перші селекційні роботи з тритикале в Туреччині розпочалися ще в 1940-х роках. У 1990-х до селекції долучилися різні наукові установи. Станом на 2025 рік в країні зареєстровано 33 сорти тритикале, зокрема 15 розроблені державними установами, 17 – приватними компаніями. Значна частина сортів уже вирощується з використанням сертифікованого насіння.
Проєкт: тритикале як харчовий продукт
Інститут реалізує проєкт «Збільшення виробництва тритикале та його використання у харчовій промисловості», в рамках якого досліджено можливості використання борошна тритикале в хлібопеченні. Порівнювались вироби з борошна пшениці та тритикале (сорти Ayyıldız і Ümranhanım) у різних пропорціях. Особлива увага приділялась 100% тритикалевому борошну.
Хоча досі більшість урожаю тритикале у світі йде на корм худобі, з огляду на харчову цінність і стійкість до стресів, ця культура має потенціал для включення в раціон людини. Були виготовлені й протестовані такі вироби: хліб, лаваш, булочки, кекси, печиво, і навіть водяна бабка (аналог нашої налисниківної випічки). Борошно з тритикале показало добру еластичність і смакові якості, зокрема споживачі позитивно оцінили продукти під час дегустацій.
Тритикале – нові можливості для маргінальних земель
Тритикале добре адаптується до холодних, посушливих регіонів, де інші зернові не дають стабільного врожаю. Його низький вміст глютену робить продукти з тритикале привабливими для людей з чутливістю до глютену. Завдяки високій врожайності та низьким виробничим витратам, тритикале здатен покращити продовольчу безпеку в регіонах із несприятливими кліматичними умовами.
Проєкт планує завершитися публічною презентацією результатів і залученням харчової промисловості до впровадження тритикале у виробництво. Відповідно, культура має реальні шанси закріпитися на ринку борошна й харчових продуктів.