Безкоштовна телефонна лінія, пн.–сб. з 9:00 до 19:00

Підібрати комплект
00
00 грн.

Кошик

Ваш кошик порожній

У селі Боз за участю провідних селекційних компаній та фахівців аграрної галузі пройшла спільна демонстрація сортів озимого ріпаку та гібридної пшениці, організована компанією RWA Magyarország Kft. Захід об’єднав представників таких компаній, як Adama, Corteva Agriscience, Karintia Kft., KWS, RAGT, RAPOOL, Saaten Union, Nutricon s.r.o., Yara та інші. Серед ключових тем — значення генетики та грамотного вибору сортів у сучасних умовах вирощування.

Пуштавамі Мартон, голова Національної сільськогосподарської палати (NAK) у медьє Ваш, наголосив: вибір сорту — визначальний чинник у досягненні високих результатів. Він зауважив, що навіть попри критичну нестачу опадів у регіоні, аграрії досягають вищих прибутків, ніж у багатьох інших частинах країни. На його думку, значення традиційних інструментів агротехнологій (добрива, хімічний захист) поступово зменшується, а от генетика — посилює свою роль.

«Найкращі сорти — запорука конкурентоспроможності», — підкреслив він.

За словами Мартона, нині аграрії змушені оновлювати сорти кожні 3–4 роки, хоча ще століття тому окремі з них домінували на ринку десятиліттями. Це зумовлено стрімкими змінами клімату та ринковими вимогами.

Також він зазначив, що з 2022 року — року «столітньої посухи» — у регіоні суттєво зменшились площі під ріпаком: із 27 тис. га до 13 тис. га. Водночас площі під соєю зросли до 17,3 тис. га.

Кіш Янош, керівник продажів компанії Nutricon s.r.o., що спеціалізується на рідких добривах, акцентував на важливості ефективного використання добрив та допоміжних речовин. Однією з проблем, яку він виділив, є жорстка вода, яка значно знижує ефективність пестицидів. Nutricon має рішення для цієї проблеми — спеціальний продукт для пом’якшення води, що допомагає аграріям знизити витрати.

Сераґі Мате, керівник продажів RWA Magyarország Kft. у Західній Угорщині, розповів про зниження площ під кукурудзою, проте збільшення частки компанії на ринку. Вони активно впроваджують нові генетичні лінії, включаючи гібриди пшениці й кукурудзи. Зокрема, на сезон 2025 року виведено п’ять нових сортів пшениці, що були обрані на основі 36 тисяч польових випробувань у регіоні за останні три роки.

Також він підкреслив: аграрії нині прагнуть стабільності, особливо через нестабільність на ринку, кліматичні виклики та конкуренцію з боку продукції з-за меж ЄС. Тому RWA пропонує програми підтримки вже на етапі вибору насіння.

Фодор Елізабет, портфоліо-менеджер RWA Magyarország Kft., зазначила, що селекція нині орієнтується на преміальні сорти пшениці. Хоча більшість фермерів досі обирає високоврожайні сорти (60–70% портфеля), ситуація поступово змінюється. Причина — зростаючий інтерес до якості, особливо коли різниця у закупівельних цінах між фуражним та продовольчим зерном зростає.



Zetor 5211/45 і 6211/45 — досі бажані, а ціна не падає

13 червня 2025

Середина 1980-х стала періодом важливих технічних досягнень для чеського бренду Zetor . У результаті так званої п’ятої модернізації з’явилися трактори 5211/45 та 6211/45 , які й донині цінуються за свою надійність та простоту. Розгляньмо, чому вони залишаються популярними й скільки коштують на ринку вживаної техніки сьогодні. Коротка характеристика моделей Моделі 5211/45 і 6211/45 надійшли на ринок у 1984 році, замінивши серії 5011 та 6011/45. Головні...

Сільгоспвиробники знижують витрати, але це може позначитися на якості

12 червня 2025

Зі зміною клімату та ускладненням умов вирощування зростає значення професійного підходу до агровиробництва. Про це розповів Аттіла Віраг, регіональний керівник компанії Saaten-Union Hungária Kft. на демонстраційному заході з вирощування ріпаку та пшениці, організованому RWA Magyarország Kft. . Фахівець наголосив, що кліматичні зміни дедалі більше впливають на польове землеробство та структуру сівозміни. Одні культури витісняються, інші – займають більші площі. Наприклад,...

Як розпізнати брак макроелементів у зернових та інших культурах і що робити, коли він з’являється?

11 червня 2025

Рослини засвоюють із ґрунту десятки елементів, але життєдіяльність забезпечують переважно лише кільканадцять із них. Усі поживні елементи поділяються на макро- і мікроелементи. Сьогодні розглянемо симптоми нестачі перших. До макроелементів, які рослини споживають у найбільших кількостях (від 10 до 200–300 кг/га), належать: азот (N) фосфор (P) калій (K) магній (Mg) кальцій (Ca) сірка (S) Найбільше споживаються азот і калій. Рослини...

Цей веб-сайт використовує cookie-файли. При використанні даного сайту ви даєте свою згоду на використання cookie-файлів. Я згоден (a) з умовами договору.