Троє іспанських дослідників — Пабло Соса Домінгес, Пілар Гранадо та Луїс Чімено з міста Ельче — розробили біорозкладну інтелектуальну етикетку, яка змінює свій колір залежно від активності бактерій на харчовому продукті. Цей винахід може докорінно змінити систему відстеження свіжості їжі та зменшити харчові відходи, яких у Європейському Союзі щороку викидають близько 60 мільйонів тонн.
Ідея виникла з повсякденної ситуації: Пабло, всупереч пересторогам друзів, з’їв сумнівного вигляду стейк, не маючи при цьому жодних проблем зі здоров’ям. Це змусило вчених задуматися, скільки їжі викидається просто через невпевненість у її придатності.
Розроблена етикетка містить біосенсори, які реагують на бактерії, пов’язані з харчовим продуктом, і за допомогою зміни кольору візуально показують рівень свіжості. Технологія підходить для м’яса, риби, овочів, фруктів та готових страв, як у пакованому, так і в розсипному вигляді.
Проєкт отримав відзнаку «Young Inventors Award» від Європейського патентного відомства з грошовою премією 5000 євро.
Наразі технологія проходить тестування не лише в аграрній, а й у косметичній та фармацевтичній галузях.
За словами Луїса Чімено, один із винахідників, «ми прагнули розв’язати невелику повсякденну проблему і навіть не припускали, що проєкт настільки розвинеться».
Троє іспанських дослідників — Пабло Соса Домінгес, Пілар Гранадо та Луїс Чімено з міста Ельче — розробили біорозкладну інтелектуальну етикетку, яка змінює свій колір залежно від активності бактерій на харчовому продукті. Цей винахід може докорінно змінити систему відстеження свіжості їжі та зменшити харчові відходи, яких у Європейському Союзі щороку викидають близько 60 мільйонів тонн.
Ідея виникла з повсякденної ситуації: Пабло, всупереч пересторогам друзів, з’їв...
10 липня у Сеймі Польщі відбулося ключове засідання Комісії сільського господарства, присвячене наслідкам нових торговельних угод між Європейським Союзом і Україною, а також з країнами Меркосур. Незважаючи на численні застереження польських фермерів і уряду, було оголошено про намір підписати угоди у дещо зміненому вигляді.
Фермери б’ють на сполох: кінець європейському сільському господарству?
Під час обговорення представник руху молодих фермерів Хуберт Ойдана наголосив,...
Дефіцит опадів протягом останніх місяців спричинив серйозну посуху по всій країні, що особливо сильно вдарило по посівам у районах Альфельду. Фермери й цього року змушені працювати в надзвичайно складних умовах: нестача весняних опадів у багатьох місцях зупинила розвиток рослин, і прогнози щодо багатьох польових культур залишаються песимістичними. Учасники аграрного сектору роблять усе можливе, щоби зменшити збитки, однак безпека виробництва з року в рік усе більше залежить від...
Цей веб-сайт використовує cookie-файли. При використанні даного сайту ви даєте свою згоду на використання cookie-файлів. Я згоден (a) з умовами договору.