Тел.: +380 (97) 0-300-870 пн.–сб. з 10:00 до 19:00

Підібрати комплект
00
00 грн.

Кошик

Ваш кошик порожній

В Україні існує ризик проникнення небезпечної бактерії Xylella fastidiosa, що здатна завдати суттєвої шкоди поширеним декоративним та плодово-ягідним культурам. Цей патоген уражує виноград, оливкові дерева, лаванду, ландерин (олівковий жасмин) та інші популярні рослини.

Xylella fastidiosa вже виявили у країнах, які є популярними напрямками для відпочинку — Франції, Італії, Іспанії та США. Існує небезпека занесення бактерії навіть з одного безсимптомного садивного матеріалу, тому відповідальність за запобігання поширенню лежить на кожному.

Особливо у літній період, коли багато українців подорожують до Середземномор’я (Франція, Південна Італія, Іспанія), важливо утриматися від ввезення рослин, живців та насіння. Адже серед них можуть бути інфіковані, але без видимих симптомів рослини, які запускають ланцюг поширення бактерії.

Основними рослинами з підвищеним ризиком є цитрусові, лаванда, кавове дерево, а також — через зміну клімату — в Україні все частіше висаджують оливкові гаї.

Xylella fastidiosa — бактерія, поширена на американському континенті, але вже виявлена у багатьох європейських країнах. Розповсюджують її сисні шкідники — цикадки, зокрема широко розповсюджений у Європі та Україні такий вид, як пінний цикад (Philaenus spumarius).

Ця хвороба завдає значної шкоди природним екосистемам і економіці. Оскільки переносник живе в Україні, особливо важливо не допустити занесення самого збудника. Для цього треба суворо дотримуватися правил карантину: усі рослини, які призначені для посадки, зокрема ті, що є потенційними господарями бактерії, можуть переміщуватися в межах ЄС лише з дійсним фітосанітарним сертифікатом. Для імпорту з третіх країн потрібен також фітосанітарний сертифікат експорту. Для рослин високого ризику обов’язкове лабораторне дослідження.

Найбільша небезпека занесення бактерії пов’язана з оливковими, ландерином, лавандою, мигдалем, цитрусовими, паcиртафою та кавовими рослинами.

За оцінками, найбільш ураженими в Європі є такі регіони: південь Франції (Корсика, Ніцца, Прованс-Альпи-Лазурний берег, Окситанія), південь Італії (Пулья, Тоскана, Лаціо), Португалія (Алгарве, Лісабон, Порто), Іспанія (провінції Аліканте, Естремадура, Мадрид, Балеарські острови). Поза ЄС — США, Канада, Китай і Ізраїль.

Більше інформації про Xylella fastidiosa доступно на сайті Національної служби безпеки харчових ланцюгів.



«Натуральне», домашнє, екологічне… чи справді? Контроль морозив під мікроскопом: етикетка проти реальності в Польщі

10 серпня 2025

У понад 38% випадків у закладах громадського харчування інспектори виявили зауваження до інформації, зазначеної на етикетках морозива. У виробничих підприємствах порушення були зафіксовані у 26,6% випадків. Що це означає? Майже кожен третій продукт може вводити споживача в оману. «Натуральне» — тільки в назві У багатьох закладах використовували такі терміни, як «натуральне», «традиційне», «домашнє», хоча для виробництва застосовували: перероблені інгредієнти...

Університетські дні KÁN 2025 — аграрні інновації, традиції та спільнота протягом трьох днів

10 серпня 2025

Угорський університет сільського господарства та наук про життя (MATE) знову проведе Університетські дні KÁN з 26 по 28 вересня 2025 року за професійної співпраці з Угорською асоціацією тваринників та у партнерстві з Magyar Mezőgazdaság Kft. Місцем проведення стане кампус у Капошварі та територія Паннонської кінної академії, де протягом трьох днів очікують аграрних фахівців, зацікавлених осіб, учнів середніх шкіл та сім’ї, повідомив університет на своєму сайті 7 серпня. Минулого...

Grupa Azoty розширює асортимент новим рідким добривом RSMS BioShot N(S) 26-3

10 серпня 2025

Grupa Azoty виводить на ринок інноваційне рідке добриво RSMS BioShot N(S) 26-3 (7,5 SO3), яке відзначається унікальним складом. Окрім традиційних компонентів, таких як азот і сірка, добриво збагачене також цукрами, що підтримують ґрунтові мікроорганізми. Це черговий продукт у рамках стратегії розвитку компанії, спрямованої на забезпечення сучасних рішень для фермерів. Новий рідкий продукт RSMS BioShot N(S) 26-3 вирізняється універсальністю застосування. Його можна використовувати...

Цей веб-сайт використовує cookie-файли. При використанні даного сайту ви даєте свою згоду на використання cookie-файлів. Я згоден (a) з умовами договору.