
Натуральні добрива — це не лише джерело поживних речовин, але й безцінна органічна речовина для ґрунту. Водночас їх застосування пов’язане з певними труднощами, які можна вирішити завдяки спеціальній обробці.
Про це розповіла професорка Університету природничих наук, д-р Габілітована Рената Гай у розмові з Farmer.pl. На прикладі курячого посліду (побічного продукту птахівництва) вона зазначила, що це добриво має високу концентрацію всіх основних поживних речовин: азоту, фосфору і калію. У порівнянні з великою рогатою худобою, його поживна цінність набагато вища, що робить його ефективнішим, але й вимагає обережності у використанні.
Згідно з нітратною директивою, аграрії не можуть перевищувати норму внесення азоту понад 170 кг/га щороку. За вмісту 4% азоту в курячому посліді, тонна добрива містить 40 кг азоту, що дозволяє використовувати не більше 4–4,5 т/га на рік.
Попри ці обмеження, курячий послід допомагає суттєво заощадити — зменшує потребу в мінеральних добривах і забезпечує ґрунт калієм і фосфором. Важливо, однак, пам’ятати, що рослини не поглинають весь азот за один вегетаційний сезон: дієвий азот становить лише 35–40% від загальної кількості.
Запах і логістика — ключові виклики
Однією з основних проблем натуральних добрив є сильний запах і складність транспортування. Якщо відстань перевищує 30 км, перевезення стає економічно невигідним — особливо для господарств, що займаються лише рослинництвом і не мають власного джерела органіки.
Рішенням може стати попередня обробка добрив: гранулювання, компостування або ферментація. Такі методи не лише зменшують запахи, але й дають нові зручні форми добрив, які легко зберігати, транспортувати й застосовувати.
— Ми маємо працювати над створенням нового продукту, що буде привабливим для ширшого кола споживачів, — наголосила професорка Гай.